آشنایی با انواع کابل انتقال داده

انواع کابل انتقال داده
کابل شبکه
 انواع کابل انتقال داده

با پیشرفت تکنولوژی و استفاده زیاد از تجهیزات الکترونیکی در زندگی روزمره، استفاده از کابل‌های انتقال داده در امور ارتباطات بسیار بیشتر شده است. یکی از تجهیزات کاربردی انتقال اطلاعات، کابل‌های انتقال داده می‌باشند که بسیاری از تکنولوژی‌های همراه برای آنکه به سایر دستگاه‌ها متصل شوند، نیاز به این کابل دارند. در واقع تا زمانی که کابل انتقال داده نباشد در واقع آن وسیله کاربرد خاصی ندارد. همانطور که می‌دانید کابل‌ها یک یا چند رشته سیم هستند که در کنار هم به صورت پیچیده یا به هم بافته شده قرار گرفتند و در دنیای دیجیتال وظیفه انتقال اطلاعات یا انرژی را از مبدا به مقصد دارند. کابل‌ها دارای تنوع و کاربری‌های زیادی می‌باشند و شما باید در هنگام خرید انواع مختلف آن را بشناسید تا بتوانید با توجه به نیاز خود آنها را خریداری کنید. در این مقاله قصد داریم در رابطه با انواع کابل انتقال داده صحبت کنیم. پیشنهاد می‌شود با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.

معرفی کابل انتقال داده

کابل انتقال داده نوعی کابل است که اطلاعات را در قالب سیگنال‌های ارتباطی بین دو یا چند سیستم منتقل می‌کنند. از انواع کابل انتقال داده در زندگی روزمره بسیار استفاده می‌شود. این کابل‌ها اطلاعات باینری از نوع صفر و یک را منتقل می‌کند. در واقع داده‌های باینری تشکیل شده دنباله‌های صفر و یک می‌باشند و از دستگاهی به دستگاه دیگر منتقل می‌شوند و وظیفه انتقال آنها به عهده کابل انتقال داده است.

معرفی انواع کابل انتقال داده

همانطور که گفته شد امروزه برای انتقال اطلاعات از انواع کابل‌های داده بسیار استفاده می‌شود. لازم است بدانید که انواع مختلف کابل داده در سه دسته اصلی یعنی جفت پیچ خورده، کواکسیال و کابل فیبر نوری دسته‌ بندی می‌شوند. انتقال سیگنال‌ها در این کابل‌ها در فرکانس‌های مختلفی انجام می‌گیرد و هر کدام دارای کاربردهای مخصوص به خود هستند. در ادامه قصد داریم به معرفی انواع کابل انتقال داده بپردازیم.

 

 انواع کابل انتقال داده

کابل RCA

این کابل یکی از انواع کابل انتقال داده می‌باشد که از آن برای اتصال به تلویزیون استفاده می‌شود. این کابل از رنگ‌های مشخصی ساخته شده و دارای سه شاخه رنگی است که از انتها به یک کابل متصل می‌شوند و به سه ورودی متناوب رنگی که در پشت تلویزیون یا ویدیو پروژکتور قرار دارد، وصل می‌شوند. انتقال داده‌ها به صورت آنالوگ بوده و کیفیت آن به عوامل مختلفی همچون نوع کانکتور، طول کابل، محافظ و مواد سازنده بستگی دارد.

کابل VGA

این کابل تشکیل شده از یک رابط سه ردیفه است که دارای ۱۵ پین می‌باشد. پین‌های این کابل به این صورت است که در دسته‌های ۵ تایی و در سه ردیف بالایی، میانی و پایینی قرار گرفتند. نوع دیگری از این کابل نیز وجود دارد که به آن مینی وی جی ای می‌گویند که این کابل دارای ۱۴ پین بوده و از دو ردیف هفت تایی تشکیل شده است. از این کابل برای اتصال مانیتور به کارت‌های گرافیکی استفاده می‌شود. همچنین قابل استفاده در اتصال تلویزیون‌ها، ویدیو پروژکتور، صفحه نمایش‌های خانگی و اداری نیز می‌باشد. پورت VGA نیز داده‌های تصویری را شکل آنالوگ منتقل می‌کند. هر کدام از ردیف‌های این پورت وظیفه انتقال یک رنگ را به عهده دارند. پین ردیف اول رنگ قرمز، ردیف دوم رنگ سبز، ردیف سوم رنگ آبی را منتقل می‌کند. ساختار این کابل از دو پیچ تشکیل شده که برای ثابت نگه داشتن آن به کار می‌رود. لازم است بدانید که این کابل‌ها قابلیت انتقال داده با کیفیت بالا را ندارد. حداکثر رزولوشن که پشتیبانی می‌کند به این صورت است که داده‌های ویدیویی معادل ۲۰۴۸ پیکسل را به صورت ۱۵۳۶ پیکسل نمایش می‌دهد.

کابل DVI

این کابل‌ها نسل جدیدتر کابل‌های انتقال داده می‌باشند و از ارسال اطلاعات به صورت دیجیتال پشتیبانی می‌کنند. بنابراین جایگزین مناسبی برای سیستم‌های آنالوگ هستند. از این کابل برای اتصال نمایشگرهای دیجیتال به کامپیوتر استفاده می‌شود و رایج‌ترین نوع کابل انتقال داده به شمار می‌آید. این کابل مجهز به ۲۴ پین می‌باشد و علاوه بر سیگنال‌های دیجیتال از سیگنال‌های آنالوگ نیز پشتیبانی می‌کند. یکی از معایب این کابل‌ها این است که پورت آن روی دستگاه‌هایی مانند لپ تاپ تعبیه نشده است.

کابل HDMI

قطعا نام کابل hdmi را شنیده‌اید. این کابل یک رابط جدید برای انتقال صدا و تصویر به صورت همزمان است. در واقع این کابل بر خلاف سایر کابل‌های معرفی شده قادر است صدا و تصویر را به صورت همزمان پشتیبانی کند. با توجه به آنکه ارسال سیگنال دیجیتال با استفاده از این کابل صورت می‌گیرد، در نتیجه می‌توان از آن در دستگاه‌های جدید مثل اتصال لپ‌تاپ به تلویزیون استفاده کرد. این کابل نسبت به کابل‌های معرفی شده دارای کیفیت انتقال داده بیشتری است و می‌تواند به تلویزیون وصل شده و کیفیت‌های بالای ۱۰۸۰ پیکسل را ارائه دهد. کابل‌های hdmi دارای انواع مختلفی هستند که از هر کدام از نوع آن برای کاربری‌های مختلفی استفاده می‌شود.

کابل USB

کابل usb یکی از پرکاربردترین و در دسترس‌ترین کابل‌ها می‌باشد. تمامی دستگاه‌های دیجیتال همچون تلویزیون  لپ‌تاپ و رایانه دارای حداقل یک پورت usb می‌باشند. در حال حاضر سه مدل از انواع کابل‌های usb وارد بازار شده است که از لحاظ سرعت با یکدیگر تفاوت دارند. جدیدترین مدل این کابل‌ها، داده‌ها را با سرعت ۵ گیگ در ثانیه منتقل می‌کنند. کابل‌های usb یک عضو جدا نشدنی در سیستم‌های دیجیتال می‌باشند؛ زیرا می‌توانند اطلاعات مختلفی را نظیر اطلاعات صوتی، تصویری و حتی متنی را جابجا کنند.

کابل IDE

وظیفه اصلی این کابل اتصال قسمت‌های داخلی کامپیوتر مانند مادربرد است و از آن در درون سخت‌افزار دستگاه‌هایی همچون کامپیوتر استفاده می‌شود.

کابل SATA

از دیگر انواع کابل‌های انتقال داده می‌توان به کابل ساتا اشاره کرد. این کابل در واقع ورژن به روز شده و پیشرفته شده کابل IDE است و اولین بار در سال ۲۰۰۱ از این کابل استفاده شد. این کابل دارای عملکرد بسیار خوبی می‌باشد و انتقال داده را با سرعت بیشتری انجام می‌دهد. در واقع می‌تواند داده را با سرعت یک و نیم تا ۶ گیگ در ثانیه منتقل کند. اغلب دستگاه‌های جدید دارای پورت ساتا می‌باشند. از این نوع کابل جهت اتصال هارد دیسک به مادربرد، هارد دیسک به هارد دیسک و اتصال هارد دیسک به کامپیوتر استفاده می‌شود.

کابل شبکه

این روزها نام کابل شبکه ممکن است برای شما هم آشنا به نظر برسد. از این کابل‌ها برای وصل شدن به شبکه‌ها استفاده می‌شود. یکی از مهم‌ترین کاربردهای این کابل، اتصال مودم و کامپیوتر است. کابل شبکه یک نوع اتصال سخت‌افزاری شبکه را فراهم می‌کند و از آن برای اتصالات کامپیوترها، دستگاه‌ها و تجهیزات شبکه از جمله اتصال دو یا چند کامپیوتر برای اشتراک چاپگرها و اسکنرها، اتصال چند سرور به سوئیچ دسترسی و موارد دیگر استفاده می‌شود. کابل‌های شبکه به طریق‌های مختلفی دسته‌ بندی می‌شوند که یکی از این دسته‌ بندی‌ها بر اساس سرعت و پهنای باند صورت می‌گیرد.

کابل کواکسیال

کابل کواکسیال دارای یک هادی داخلی است که درون عایق لوله‌ای قرار گرفته است. یک هادی خارجی روی عایق آن به شکل خاصی بافته شده است. این کابل می‌تواند سیگنال‌ها را در فرکانس‌های بیشتری از نوع جفت کابل‌های جفت پیچ خورده منتقل کنند. از این کابل برای انتقال امواج یا فرکانس‌های رادیویی استفاده می‌شود. از دیگر کاربردهای آن می‌توان به خطوط ارتباطی رادیویی، اتصالات شبکه کامپیوتری، انتقال دیجیتال فایل‌های صوتی و تلویزیون کابلی اشاره کرد.

کابل‌های کواکسیال دارای تنوع بسیاری هستند و از آنها در سیستم‌های صوتی، دیجیتال، ویدیو، مایکروویو و RF استفاده می‌شود. استفاده از این کابل‌ها در برابر قطع و وصل شدن سیگنال مقاومت می‌کند. یکی از معایب کابل‌های کواکسیال این است که در صورت خرابی یک کابل، کل شبکه خراب می‌شود.

کابل فیبر نوری

در مقالات قبلی به طور کامل در رابطه با کابل فیبر نوری صحبت کردیم. در اینجا قصد داریم اشاره‌ای به کاربردهای اصلی کابل فیبر نوری داشته باشیم‌. کابل فیبر نوری از دو قسمت اصلی هسته و روکش ساخته شده است. در این کابل داده‌ها به صورت نور و در یک کانال نوری انتقال می‌یابند. در صورتی که نیاز به اتصال با سرعت بالا به اینترنت دارید، این کار گزینه بسیار خوبی است؛ زیرا در برابر خرابی سیگنال نسبت به سایر کابل‌ها از خود مقاومت بسیار خوبی نشان می‌دهد.

کابل فیبر نوری یک زیرساخت بسیار مناسب برای فاصله‌های زیاد و داده‌های با حجم بالا می‌باشد. کابل فیبر نوری برای انتقال اطلاعات به جای سیگنال‌های الکتریکی از پرتو نور استفاده می‌کند. به دلیل آنکه در برابر سیگنال‌های الکتریکی تضعیف نمی‌شود، بنابراین این کابل برای فاصله‌های زیاد مناسب است. با توجه به آنکه این کابل دارای ماهیتی شکننده است، بنابراین برای انتقال سیگنال‌ها، به پلاگین و کارت شبکه مخصوص به خود نیاز دارد. کابل فیبر نوری می‌تواند نور را داخل خود نگه داشته و به انتقال آن کمک کند.

البته لازم است بدانید که کابل فیبر نوری نیز انواع مختلفی دارد و همه کابل‌های فیبر نوری به صورت یکسان عمل نمی‌کنند. برندهای مختلفی این کابل‌ها را تولید می‌کنند و با تنوع بسیار بالا در بازار عرضه می‌کنند. بنابراین شما باید برای آنکه خرید خوبی داشته باشید، این کابل‌ها را از فروشگاه‌های معتبری همچون آقای کابل خریداری کنید.

سخن پایانی

در این مقاله به معرفی انواع کابل انتقال داده و کاربردهای آن پرداختیم. همانطور که می‌دانید با استفاده از این تجهیزات می‌توانید اطلاعات و داده‌های مختلف را در یک شبکه منتقل کنید. با توجه به نوع و ساختار شبکه می‌توانید هر کدام از کابل‌های انتقال داده را خریداری کنید. همانطور که با آنها آشنا شدید دریافتید که هر کدام از این کابل‌های انتقال داده دارای وظیفه خاصی هستند و کاربردهای مخصوص به خود را دارند. برخی از این کابل‌ها تنها قادر هستند اطلاعات متنی را منتقل کنند، اما برخی دیگر اطلاعات تصویری، صوتی و متنی را به صورت همزمان منتقل می‌کنند.

لازم است بدانید از این تجهیزات در شبکه‌های کوچکتر نیز استفاده می‌شود. توضیحات ذکر شده در این مقاله می‌تواند به شما در داشتن خریدی آسان‌تر کمک کند. همچنین در زمان شما صرفه‌جویی شد و اطلاعات اثربخشی در رابطه با محصول مورد نظرتان به دست آمد. امیدواریم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد. اگر سوال یا ابهامی دارید می‌توانید با کارشناسان ما ارتباط برقرار کرده یا در بخش دیدگاه‌ها برای ما بنویسید

نظرتان راجع به این نوشته

شاید این نوشته نیز مورد علاقه شما باشد

دیدگاه کاربران در رابطه با
آشنایی با انواع کابل انتقال داده
بستنباز کردن